середу, листопада 23, 2016

Екскурсія до Музею під покровительством святого Флоріана (музей історії пожежної справи)

“...трапилося таке, як кара за гріхи. 
Зайнявся Холм через окаянну бабу, 
і полум'я було таке, 
що з усієї землі було видно заграву, 
також і зі Львова по Белзьких полях, 
бо сильним було полум'я пожежі.”

Одна з перших згадок про Львів, 
датована 1256 роком

22 листопада 2016 р. в рамках Тижня безпеки життєдіяльності учні 8-А класу відвідали музей історії пожежної справи та  оглянули пожежно-технічну виставку ГУ МНС у будинку Управління пожежної безпеки у Львівській області
Екскурсовод розповіла школярам, що історичною є і сама будівля Управління, збудована у 1901 році; на її фасаді знаходиться статуя св. Флоріана – покровителя пожежників і сажотрусів. Крім пожежників, тут розміщувались станція швидкої допомоги, міська телефонна станція, стайні для возів і 6 коней для вивезення сміття, 2 коней станції швидкої допомоги, помешкання їхніх фірманів. 
Продовжуючи екскурсію, школярі дізналися, що музей розповідає про створення та розвиток протипожежної охорони Львова: як боролись з вогнем у давнину, яка проводилась організація серед населення, а також якими засобами користувались.
Екскурсовод люб'язно провела учнів до трьох залів. У першому залі відображена історія розвитку пожежної справи у Галичині, та безпосередньо у Львові. Посеред залу історії пожежної справи стоїть літня повозка пожежників із встановленої ручною помпою, позаду повозки знаходяться помпи: ручна (1894 року виробництва) та механічна (австрійського виробництва 1940 року), біля повозки розташовані каски пожежників різних часів, крім того тут є багато експонатів, які стосуються такої давньої і колись необхідної професії як сажотрус. Другий зал присвячений безпосередньо бойовим будням працівників МНС, це і світлини, макети подолання вогняної та водної стихій, знешкодження снарядів, тощо. 

До річниці аварії на Чорнобильській атомній станції був відкритий новий третій зал: тут зібрані різноманітні свідчення найбільшої техногенної катастрофи світу. Це і фотографії, і документи, і дитяча творчість. А також матеріали, які розповідають про долю 300 львівських пожежників, що брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. 
































Немає коментарів:

Дописати коментар